Gdzie i co zjeść w Czarnogórze? Jedzenie którego trzeba spróbować!

by Karolina Grychtoł

Gdzie dobrze i tanio zjeść w Czarnogórze?

Duże porcje, mięsa pod wieloma postaciami.  Trochę tłusto i całkiem niskie ceny – tak w skrócie moglibyśmy określić kuchnię czarnogórską. Ten kraj to raj dla smakoszy , jedzenia jest tutaj ogrom, a same ich porcje bywają nie do przejedzenia. Choć walutą jest tutaj EURO, ceny po przeliczeniu są bardzo zbliżone do polskich.  Dzisiaj przychodzimy do Was z gastro miejscami, które odwiedziliśmy podczas 5-dniowego wypadu. Jak zgłodniejecie, to nie bijcie ! 😀 No dobra to co i gdzie zjeść w Czarnogórze ? Zapraszamy poniżej 🙂

założony kurs: 1EUR =4,50zł

Więcej wpisów z Czarnogóry znajdziecie TUTAJ

Miejscówki, które opisujemy we wpisie:

BAR

  • Restaurant Mornar
  • Banjalucki Cevap

KOTOR

  • BBQ TANGJA

HERCEG NOVI

  • Konoba Karaca
  • Konoba Risan 
  • Do-Do Cafe 

BUDVA

  • Grill Bistro Parma
  • Banbus 
  • GODO
  • Branka 

PODGORICA

  • Pod Volat

Typowe dania z Czarnogóry, które próbowaliśmy

  • Kajmak – zła wiadomość dla fanów słodyczy – to nie to, co myślicie. Kajmak to rodzaj sera na słono. Konsystencja jak serek kanapkowy, można go bardzo często spotkać w menu – zarówno jako osobne danie, jak i dodatek do obiadu. W przypadku dań jest on podawany na talerzu obok lub na mięsie.
  • Burek – zrobiony z ciasta filo (to takie ciasto francuskie tylko zamiast masła jest oliwa).  Najpopularniejsza przekąska, którą znajdziecie w każdej piekarni. Różne nadzienia: mięso, szpinak, biały ser, cukinia, ziemniaki. Idealny do zjedzenia na szybko podczas zwiedzania. 1-1,5EUR. 0,40EUR płaciliśmy za mniejsze burki (piekarnia Mamma mia w Kotorze)
  • Ćevapi (cevapcici)- mix mięs mielonych/siekanych i formowanych w małe kiełbaski, grillowane lub smażone. Mogą być podawane z surową cebulką, warzywami, frytkami, pieczywem i kajmakiem. Dość tłusto, około 3-6EUR w zależności od wielkości porcji.
  • Pljeskavica – coż, nie będziemy się tu rozwodzić: to to samo co cevapcici, tylko w formie kotleta (taki burger).
  • Pecena paprika, punjene paprika– papryka jest tutaj bardzo popularna, więc spotkać ją tu można w wielu odsłonach. Pecena paprika to po prostu upieczona papryka bez nadzienia – idealna na przystawkę, a punjene paprika – nadziewana mięsem – takie nasze gołąbki tylko, że w papryce.
  • Kotorska Krempita – taka nasza kremówka, jak nazwa wskazuje robiona w Kotorze, natomiast jest na tyle popularna, że spotkać ją można wszędzie. Do kupienia w cukierniach, piekarniach, restauracjach; ok. 1-3,5EUR w zależności od wielkości i miejsca.

Inne popularne dania – nie próbowaliśmy:

  • Priganice – małe pączki podawane z miodem
  • Njeguski prsut – taka tutejsza szynka parmeńska, pochodzi z Njegusi
  • Crni rizot – czarne risotto barwione tuszem z mątwy/kałamarnicy (jest to bardzo popularne w gastro, służy do barwienia różnych potraw)
Kajmak -sklepowa wersja
Kotorska krempita kupiona w piekarni w Herceg Novi
Niksicko - najpopularniejsze piwo w Czarnogórze
Pieczywo to obowiązkowy punkt każego dania
Małe burki (klasyczne są wielkości drożdżówki); Pekara Mamma Mia, Kotor

TO MOŻE WAS ZASKOCZYĆ:

PARAGON PRZED PODANIEM JEDZENIA

Paragon otrzymuje się zaraz po złożeniu zamówienia, natomiast płaci się klasycznie na końcu. W sumie fajny zwyczaj – wiesz, ile będziesz musiał zapłacić i w razie czego możesz uciec 😀

Więcej o kosztach pisaliśmy we wpisie CZARNOGÓRA KOSZTORYS WYJAZDU

PIECZYWO DO KAŻDEGO DANIA

Niezależnie czy to śniadanie, czy obiad, zawsze na stole pojawia się koszyczek z pieczywem. 2 kromki na dwóch? O niee, około pół bochenka lub duże (wielkie!) bułki (tzw. lepinje)

Co i gdzie zjeść - BAR

Śniadanie - Restaurant Mornar

  • ładna i elegancka knajpka
  • różnorodne menu, można tu przyjść na śniadanie, obiad czy kawę
  • nasz wybór: posirana jaja (jajka w koszulce) i omleti po zelji (omlet z boczkiem)
  • zapłaciliśmy: 2 śniadania + 1 piwo = 8,60EUR (39zł) 
 
Sprawdź nasz 5 dniowy PLAN WYJAZDU – bez samochodu.
Posirana jaja (3,60EUR)
Omleti po zelji (2,70EUR)

Obiad - Banjalucki Cevap

  • podawane jest tu tylko jedno danie – cevapi, w 3 różnych rozmiarach. Zestawy między sobą różnią się tylko ilością kiełbasek, cała reszta jest taka sama
  • w zestawie jest surówka, surowa cebula, frytki, pszenne bułki lepinje (pyszka!)
  • nasz wybór: mały zestaw (8 kiełbasek) i średni (12 kiełbasek)
  • zapłaciliśmy: 2 dania + 2 piwa = 10,30EUR ( 47zł)
Rozbudowane menu 🙂
ta biała "kulka" przy surówce to kajmak

Co i gdzie zjeść w Kotorze?

Obiad - BBQ Tangja

  • super obsługa, jeden pan mówił super po angielsku i był kiedyś w Polsce – pogadaliśmy sobie z nim o Krakowie i Oświęcimiu
  • w menu są zestawy dla 1 osoby, dwóch itd.  
  • nasz wybór: Mijesano meso XL (zestaw mięs z dodatkami XL-dedykowany dwóm osobom) – choć spokojnie mniejszy by wystarczył 
  • zapłaciliśmy: zestaw dla dwóch osób = 12EUR (54zł)
Mijesano meso XL (12EUR)
Knajpa na 1. rzut oka wygląda jak typowy mięsny

Co i gdzie zjeść - HERCEG NOVI

Śniadanie - Konoba Karaca

  • odkryta przez przypadek, po ocenach na mapach Google
  • pełno lokalsów, miły klimat
  • można posiedzieć na dworze
  • dania przygotowuje tutaj taka kochana staruszka, siedząc na zewnątrz można przyglądać się, jak gotuje
  • nasz wybór: punjene paprike+ pire krompir (faszerowana papryka z puree) oraz omlet sa sirom (omlet z serem + frytki w zestawie)
  • zapłaciliśmy: 2 śniadania + kawa i herbata = 9EUR (40,50zł)
punjene paprike (3,50EUR) i omleti sa sirom (3,50EUR)

Obiad - Konoba Risan

  • duży wybór dań
  • knajpka na uboczu
  • plus za menu po polsku! ;D
  • wszystko smaczne, ale było to jedyne miejsce, gdzie w cenie cevapu nie było frytek (oj mają minusa za to! :D)
  • zapłaciliśmy dość dużo w porównaniu z innymi miejscami
  • nasz wybór: cevap na kajmaku i pljeskavica na kajmaku
  • zapłaciliśmy: 2 dania + 2 piwka = 16EUR (72zł)

Na deser - Do-Do Cafe

  • kawiarnia przy promenadzie
  • przepyszne lody i podobno ciacha (nie jedliśmy)
  • zapłaciliśmy: 2 gałki = 1,60EUR (7,20zł)

Co i gdzie zjeść - BUDVA

Na obiad - Grill Bistro Parma

  • ogromne porcje
  • bardzo duży wybór
  • knajpka znajduje się przy ruchliwej drodze, ale nie przeszkadzało to jakoś bardzo, siedzieliśmy na zewnątrz, ale można też usiąść w środku
  • nasz wybór: cevap na kajmaku, pljeskavica na kajmaku + w zestawie były frytki, pieczywo i surówki, dodatkowo wzięliśmy pecena paprika (pieczona papryka)
  • gratis dostaliśmy ciacho
  • zapłaciliśmy: 2 dania + przystawka + 2 piwa = 15EUR (67zł)
cevap (5EUR), pljeskavica (4,40EUR), pecena paprika(0,50EUR)
gratisowe ciacho - taka trochę babka piaskowa

TU NIE POLECAMY: BANBUS

nie lubimy za: strasznie tłuste frytki i przesadzony ocet w pekińskiej

nasz wybór: omlet z grillowanymi warzywami, omlet z boczkiem, frytki (nie były w zestawie), do śniadania oczywiście pieczywo

mają tutaj dania dnia – za 4EUR w tym jest jest zupa, danie główne i deser. Podobno spoko.

zapłaciliśmy: 2 śniadania = 8EUR (36zł)

omlet z serem (3,50EUR), omlet z warzywami (3,50EUR)
Frytki (1,50EUR)
Niedobra kapusta 😀

Na lody - GODO

  • włoska lodziarnia
  • co prawda nie tutejsze lody, ale skusiłam się (Dawid nie skusił się na lody, nie wie, co dobre 😀 ) dobrymi opiniami i nie żałuję 😀
  • drogo, ale dalej nie żałuję :DD
  • zapłaciliśmy: 1 gałka 2EUR (9zł)
1 lodzik (2EUR)

Na deser - Branka

  • najstarsza cukiernia w Budvie
  • mają w ofercie cały czas te same ciacha
  • nie są jakieś wybitne, są mega słodkie, ale jakoś tak to miejsce miało swój urok
  • każde ciacho za 1EUR (kawałki są małe – taka połówka z normalnego kawałka)
  • mają również lody 4 gałki za 1EUR, te gałki są takie totalnie mini, nie jedliśmy ich oraz ciepłe i zimne napoje
  • zapłaciliśmy: 3 kawałki ciasta + 2 kawy = 5EUR ( 22zł)

Co i gdzie zjeść - PODGORICA

Na obiad - Pod Volat

  • bardzo klimatyczna i duża knajpa
  • ceny przyzwoite
  • bardzo duży wybór
  • nasz wybór: Podgoricki japrak (tutejsze danie, a’la nasze gołąbki, mięcho w kapuście) oraz cevap na kajmaku (Dawid maniaczył to danie wszędzie :D). Frytki i pieczywo w zestawie do cevapu
  • zapłaciliśmy: 2 obiady + 2 napoje = 14EUR (64zł)
Cevap (4,90EUR), podgoricki japrak (6,40EUR)

Tu myśleliśmy, że wygraliśmy życie znajdując fajne miejsce na uboczu, by wpałaszować burki

…dopóki nie przyszedł kot i chyba w ramach zemsty (mieliśmy czelność nie podzielić się z nim) zostawił nam ślad w postaci kupy… 😀 

Ale oprócz tego jednego niemiłego incydentu Czarnogórę od strony gastronomicznej wspominamy bardzo dobrze i mamy nadzieję, że dzięki nam niejeden/niejedna z Was również posmakuje tamtejszych przysmaków 🙂

Zobacz również PRAKTYCZNE INFORMACJE – przed wyjazdem do Czarnogóry.

Jeśli ten wpis był dla Ciebie pomocny zafunduj nam kawkę, będzie nam miło 🙂
Postaw mi kawę na buycoffee.to

You may also like

Leave a Comment

Lubisz ciasteczka? Pewnie Czytaj więcej